VRSVP - Horizontal living & Virtual dreaming

In de tentoonstelling VRSVP, Horizontal living & Virtual dreaming brengt Marianne Hotske Hamersma (kunstenaar, curator, educator) drie kunstenaars samen die werk maken in, over en met de virtuele wereld, alle drie vanuit een heel eigen invalshoek.

  • Expositie
  • 18 september – 30 oktober 2022

De slaapkamer is voor veel mensen een veilige, private cocon die normaal gesproken niet vaak een rol speelt in de schoolklas of op het werk. Maar in de afgelopen twee jaar waarin er tijdens de lockdowns thuisonderwijs werd gegeven en er werd thuisgewerkt, hebben veel mensen vanuit hun slaapkamers les gekregen en werkoverleggen gevoerd. Zo kregen deze slaapkamers er een nieuwe functie met een nieuwe lading bij. Sommige slaapkamers transformeerden overdag in kantoren en de slaapkamers die voorheen altijd privé bleven waren ineens onbedoeld zichtbaar voor iedereen in de klas. Voor andere mensen is de slaapkamer juist een plek van waaruit een hele nieuwe wereld wordt gebouwd, waar online vriendschappen ontstaan en contact wordt gemaakt met de rest van de wereld. Soms noodgedwongen en soms vanuit de keuze dat er in de virtuele digitale wereld andere mogelijkheden zijn dan in de ‘echte’ wereld.

In de tentoonstelling VRSVP, Horizontal living & Virtual dreaming brengt Marianne Hotske Hamersma (hoofd educatie, 37PK) drie kunstenaars samen die werk maken in, over en met deze virtuele wereld, alle drie vanuit een heel eigen invalshoek. Waar Maria Mombers samen met jongeren virtueel op zoek ging naar de 'perfecte wereld', sloot Valentina Gal aan bij de subcultuur van het 'furry fandom' en maakte Ytje Veenstra virtueel contact met de jaren '50 in het huis van haar grootouders. Meer info over hun werk vind je hieronder. De expositie is geschikt voor jong en oud, iedereen is van harte welkom! 

De tentoonstelling is tevens het lanceermoment voor de start van twee nieuwe educatieprogramma’s die later dit jaar te boeken zijn voor scholen. 

Maria Mombers

Beeldend kunstenaar Maria Mombers (1998) woont en werkt in Rotterdam. Haar schilderijen, illustraties en videowerken zijn veelal geïnspireerd door het internet en pop- en jongerencultuur. Terwijl Maria virtuele omgevingen als Fortnite of TikTok ontdekt, onderzoekt ze de rol van visuele cultuur in een telkens meer digitaal wordende wereld. Met een fascinatie voor het, in haar ogen, groeiende talent voor beeld en het makerschap binnen de
Gen Z-generatie, verzamelde ze kunstwerken die in eerste instantie niet voor deze doeleinden zijn bedoeld. Maria zal in 37PK het werk 'Create ur ParadiZ' tonen. Dit is een onderzoeksproject over virtuele werelden dat in 2021 als workshop in samenwerking met MAMA Rotterdam plaatsvond. Het format is ontworpen om digital natives tussen de 12 en 26 jaar de kans te geven om aan hun slaapkamermuren te ontsnappen en hun 'perfecte wereld' in Virtual Reality-platform Mozilla Hubs vorm te geven.

Valentina Gal

Valentina Gal (1994) is geïnteresseerd in onze vaak hyperrealistische samenleving waarin we door social media worden opgescheept met onhaalbare idealen. In een wereld waarin de online identiteit steeds belangrijker wordt geacht, wordt het doel te voldoen aan ‘online idealen’ steeds groter, aldus Gal en dreigen we de grip op de werkelijkheid te verliezen. Door tijdelijk in een andere wereld te stappen – online of offline – zoeken mensen een zekere ontspanning. Gal wil via haar werk die andere wereld laten zien. Deelname aan zo'n subcultuur is voor haar essentieel om het werk naar eer en geweten te kunnen maken. Maar ze maakt geen documentaires: “Als kunstenaar permitteer ik mij de vrijheid om tussen verschillende begrippen en waarheden te schakelen, om zo op de buitenstaander de ervaring en het gevoel over te brengen van mijn innerlijkheid.” Valentina zal in 37PK het werk ‘The Spirit is willing, but the Flesh is Furry’ (2020) tonen, een video-installatie waarin we worden opgenomen in de wereld van ‘furry fandom’. Een subcultuur waarin mensen een alter ego aannemen als furry (mensen met liefde voor antropomorfe dieren) waarvoor ze zich soms in levensgrote harige kostuums hullen en zo, als ‘fursona’, even ontsnappen uit de alledaagse realiteit.

Ytje Veenstra

Ytje Veenstra studeerde illustratie en werkt(e) voor een verscheidenheid aan (inter)nationale opdrachtgevers. Haar bruisende, kleurrijke werk heeft als basis onderzoek en diepgaande kennis van de afgebeelde thema’s. Met een voorliefde voor boeken, films, zines, science fiction, metrosystemen en midcentury retro creëert Ytje eclectische werelden die naadloos in elkaar overlopen. Ytje zal in 37PK het werk ‘De beginjaren – reizen door het huis van mijn grootouders’ tonen. “In dit Virtual Reality-project herschep ik het huis waar mijn grootouders vanaf 1945 hebben gewoond, in een klein dorpje in Friesland. Toen ik klein was gingen we bijna elk weekend met het hele gezin bij ze op bezoek. Ook ging ik regelmatig bij ze uit logeren. In dit VR-project vermeng ik de jaren '50-inrichting van het huis en het aanwezige speelgoed voor de vele kleinkinderen, met de verhalen die ik als kind bedacht. Het huis heeft altijd een belangrijke rol in mijn werk gespeeld en is als zodanig het startpunt van mijn latere interesses: Jaren '50-retro-ontwerp, Noord-Amerikaanse architectuur, films van David Lynch, roadmovies, film noir, boeken van Thomas Pynchon, motels en woestijnlandschappen. De drie slaapkamers, waarin ik wisselend sliep tijdens de verschillende logeerpartijen, hebben elk hun eigen verhaal.”

Gerelateerd

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze exposities, evenementen en ander kunstnieuws uit Haarlem.

Aanmelden