The World of Janczyk & Karnicki

De expositie die is gewijd aan het archief van dit bedachte familiebedrijf, laat zien hoe werkelijkheid en fictie met verve en humor door elkaar zijn gemixt. De bezoeker kan dwalen tussen talloze objecten, artefacten, producten, schilderijen, tekeningen, foto’s en reclame-posters uit de geschiedenis van Janczyk & Karnicki.

  • Expositie
  • 3 juni – 31 juli 2022

In 1969 verscheen de eerste JANCZYK & KARNICKI-strip in het tijdschrift TOO MUCH FAR OUT ROCK n'ROLL. Inmiddels wordt dit tijdschrift, ontworpen door kunstenaars Robert McNab, Rory Fellowes en George Trapp, erkend als het eerste Independent Underground Comic Book van het Verenigd Koninkrijk. De huidige tentoonstelling bij 37PK toont een deel van het verhaal van J & K, van 1968 tot heden.

Samen met de J & K All Stars Studio-groep ontwik­kelden Robert McNab en George Trapp de JANCZYK & KARNICKI-strip verder. De tentoon­stel­ling ​‘The World of J & K’ presenteert een breed scala aan producten uit het archief van de gevestigde Poolse koop­vaar­dij­maat­schappij van JANCZYK & KARNICKI S.A., opgericht in de haven van Danzig, het huidige Gdansk. Het motto van het bedrijf is: ​“Het is niet alles goud wat er blinkt, maar wij komen ermee weg”. De firma is gespe­ci­a­li­seerd in herver­pak­kingen, merk­ca­mou­flage en product­re­pli­catie en handelt onder meer in te herge­bruiken ijzer­vijlsel, ingeblikte vliegen, gede­na­tu­reerde vismeel­de­ri­vaten en aftapolie: op maat gemaakte handelswaar vervaardigd uit afval.

The World of J & K onthult een deel van de geschie­denis van het stoomschip SS RANGOON van J & K Company, haar kapitein Pawel Janczyk, zijn zaken­partner Edouard Karnicki en hun bemanning. In verschil­lende episodes wordt getoond waar ter wereld het schip zoal gevaren heeft en nog steeds vaart: van Vuurland tot het Suezkanaal, van de Oostzee tot de tropen. De SS RANGOON en haar bemanning vertrokken voor het eerst in de jaren dertig en hoewel gigantische contai­ner­schepen het leven op zee nu hebben veranderd, stoomt de oude RANGOON verder.

All that glitters is not gold, but we get away with it.

Gerelateerd

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze exposities, evenementen en ander kunstnieuws uit Haarlem.

Aanmelden