Gerrit van Dijk, een hommage

Een dwarsligger, betrokken, tegendraads, humoristisch, eigenzinnig. Gerrit van Dijk (1938-2012) was niet alleen beeldend kunstenaar, animatiefilmmaker, cartoonist en acteur, hij stond tevens aan de wieg van de Filmschuur, het Holland Animation Film Festival en van het Nederlands Instituut van de Animatiefilm.

  • Expositie
  • 4 juli – 26 september 2020

Publieke opening op zondag 22 maart om 17.00 uur (daarvoor besloten) met openingswoord door Jacques Overtoom

Een dwarsligger, betrokken, tegendraads, humoristisch, eigenzinnig. Gerrit van Dijk (1938-2012) was niet alleen beeldend kunstenaar, animatiefilmmaker, cartoonist en acteur, hij stond tevens aan de wieg van de Filmschuur, het Holland Animation Film Festival en van het Nederlands Instituut van de Animatiefilm. Voor zijn films ontving hij onder meer een Gouden Kalf (Nederlands Film Festival), The Golden Conch (Bombay), Gouden Palm nominatie (Cannes) en twee Gouden Beren (Filmfestival van Berlijn).

Als bepalende lokale figuur in Haarlem baarde Van Dijk jarenlang opzien door zijn ludieke acties rondom de Haarlemse politiek en cultuurbeleid, vaak samen met bevriende kunstenaars. Daarnaast maakte hij tussen 1984 en 2001 een wekelijkse, komische, vaak kritische cartoon/column voor het Haarlems Dagblad. Als geëngageerd kunstenaar wilde hij mensen anders laten kijken en denken en daarbij verwondering, of soms juist ergernis naar boven halen.

37PK, Platform voor Kunsten toont dit voorjaar voor het eerst een veelomvattend overzicht van het werk van Van Dijk. Aan de hand van originele tekeningen, storyboards, cartoons, films, brieven, schilderijen, foto’s en ander archiefmateriaal toont de tentoonstelling de grenzeloze productiviteit en experiment als een rode draad door zijn omvangrijke oeuvre met veel aandacht voor het maakproces.

Bij de tentoonstelling Gerrit van Dijk, een hommage verschijnt tevens een rijk geïllustreerde publicatie met veelzijdige bijdragen van vrienden en collega-kunstenaars. Daarnaast gaat op zaterdag 4 april de documentaire van Emma Westermann ‘ik tel mijn tekeningen’ (Pieter van Huystee Film), waarin zij de kunstenaar volgt in de laatste maanden van zijn het leven, in première in de Toneelschuur Haarlem.

De Hommage Gerrit van Dijk is een initiatief van Jacques Overtoom en Gonda Koster, in samenwerking met 37PK, Platform voor Kunsten. De tentoonstelling Gerrit van Dijk, een hommage werd samengesteld door Jacques Overtoom in samenwerking met Maria van Vlijmen en is te zien t/m 17 mei.

De hommage kwam tot stand dankzij de bijdragen van donateurs, het Cultuurstimuleringsfonds (Gemeente Haarlem), het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en SKOB.

Gerelateerd

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze exposities, evenementen en ander kunstnieuws uit Haarlem.

Aanmelden