Van bezemsteel tot zuil gepromoveerd

Hilke Walraven (Balgoij, 1994) werd uitgenodigd voor een werkperiode in het gastatelier VOL_22. Deze drie maanden durende residentie leidt nu tot Van bezemsteel tot zuil gepromoveerd, een ruimtevullende solopresentatie in de toonzaal van 37PK.

  • Expositie
  • 9 april – 21 mei 2022

Hilke Walraven (Balgoij, 1994) werd uitgenodigd voor een werkperiode in het gastatelier VOL_22. Deze drie maanden durende residentie leidt nu tot Van bezemsteel tot zuil gepromoveerd, een ruimtevullende solopresentatie in de toonzaal van 37PK.

Walraven gebruikte het gastatelier, gelegen aan de rand van de Haarlemse binnenstad, als een thuisbasis. Vanuit deze basis ondernam ze een aantal expedities om de stad te verkennen.

De Grote Markt in Haarlem, het centraal gelegen marktplein, is een interessante plek om vluchtige momenten in kaart te brengen. Een plein is een door de mens ontworpen onbebouwde ruimte in de stad waar van oudsher markten werden gehouden en die versierd is met fonteinen en straatmeubilair. Het plein functioneert als een ontmoetingsplek. Een sociale buitenruimte waar veel blikken elkaar kruisen, mensen elkaar voorbijlopen, protesteren of waar ceremonies plaatsvinden. Het plein is altijd voorzien van een sculptuur, een fontein en bankjes en wordt omringd door een museum, een kerk, hotel of een bakker. Een samenkomst van elementen met een culturele en sociale functie. Een publieke ruimte waar verhalen ontstaan of zich zouden kunnen afspelen.

Hilke Walraven concentreert zich bij haar observaties op de alledaagse handelingen en rituelen die zo vanzelfsprekend zijn dat ze welhaast onzichtbaar zijn geworden. Dergelijke handelingen, en vooral ook de haperingen daarin, legt zij vast in haar installaties. Net zoals een struikelend iemand het automatisme van het wandelen breekt. Voor de tentoonstelling Van bezemsteel tot zuil gepromoveerd bij 37PK transporteert Hilke Walraven nu al haar observaties, notities, anekdotes en beschouwingen tot een grote, ruimtevullende installatie, waarin de reconstructie van een denkbeeldig plein centraal staat. Soms in de vorm van tekstuele werken, dan weer als sculpturen en (ruimtelijke) tekeningen die op een schijnbaar eenvoudige manier aan elkaar geknoopt worden. Achter deze eenvoud gaat echter een enorme complexiteit plaats: de werken en observaties gaan continu de dialoog aan met elkaar, soms fluisterend, soms hun stem verheffend.

https://www.hilkewalraven.nl/

Gerelateerd

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze exposities, evenementen en ander kunstnieuws uit Haarlem.

Aanmelden