Haarlem IN-DRUK

HAARLEM DOOR DE OGEN VAN KUNSTENAARS EN SCHRIJVERS

  • Expositie
  • 21 november 2020 – 21 februari 2021

De Zingende Zaag is het ‘laboratorium’ van dichter en kunstenaar George Moormann. In 1989 ontstond De Zingende Zaag als speelse variatie op een literair tijdschrift. Inmiddels zijn er een veertigtal kunstprojecten gerealiseerd. Vormgeving en inhoud dagen elkaar uit en werken versterkend: één plus één is drie.

De Zingende Zaag geeft ook de reeks Haarlem IN-DRUK uit. In deze serie krijgen de stadsportretten vorm die zes (inter)nationale schrijvers en striptekenaars maken voor het residentieproject citybooks. Het eerste portret van Haarlem is in 2017 geschreven door Kristien Hemmerechts. Een jaar later waren stripauteur Ulli Lust uit Oostenrijk en Andrés Barba uit Spanje te gast. Dit jaar dragen tekenaar Thé Tjong-Khing en schrijfster Gerda Blees, beide woonachtig in Haarlem, bij aan het project. In 2021 staat het zesde en laatste bezoek, dat van Sulaiman Addonia uit Brussel (Ethiopië/Eritrea), gepland.

Haarlem IN-DRUK verwijst niet alleen naar de zes impressies van de stad in woord en beeld, maar ook naar de rijke geschiedenis die Haarlem kent op het gebied van typografie en boekdrukkunst. De boeken bevatten fraaie staaltjes van letterontwerpen van vroeger en nu. Wanneer je de omslagen van de afzonderlijke uitgaven van links naar rechts naast elkaar legt, worden de contouren en de volle lengte van de stadsrivier het Spaarne zichtbaar.

De eerste delen van Haarlem IN-DRUK zijn te zien op de gelijknamige tentoonstelling in 37PK. De expositie biedt een selectie van de dichtkunstprojecten die George Moormann de afgelopen 31 jaar heeft gerealiseerd. Poëzie, performance, beeldende kunst en grafisch ontwerpen vormen een verrassend geheel. Een zwembad zal niet ontbreken.

In aanvulling op de tentoonstelling organiseert 37PK een aantal activiteiten dat via livestream te volgen zal zijn. George Moormann, Thé Tjong-Khing, Gerda Blees en Sulaiman Addonia werken allen mee aan deze programma’s. Actuele informatie zal te vinden zijn op www.37pk.nl en op sociale media.

Gerelateerd

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze exposities, evenementen en ander kunstnieuws uit Haarlem.

Aanmelden