Het analoog optisch panopticum

Analoge fotografie en de iconografische verwerking hiervan vormen de basis voor Frans van Heiningen. Zijn achtergrond als medisch fotograaf bij de Academisch Ziekenhuis Leiden(tegenwoordig LUMC) bracht hem ertoe dat het ziekenhuis een verlengd laboratorium werd van zijn fascinatie voor analoge lichtprojectietechnieken.

  • Expositie
  • 17 februari – 6 maart 2022

Frans van Heiningen (1943) is gevierd als fotograaf en vanwege zijn unieke uitvindingen en instrumentaria van analoge lichtprojecties en beeldanimaties. Zijn werk kenmerkt zich door een minuscule precisie, nauwkeurige archivering en documentatie van zijn werkmateriaal. Als fotograaf wil hij graag achter de camera of projector staan. Door Frans nu met zijn werk in een tentoonstelling uit te lichten, komt er een betoverend stuk geschiedenis van beeldtheater in zicht: van lichtshows met vloeistofanimaties in Paradiso en Fantasio tot en met gevelprojecties in de openbare ruimte.

Frans van Heiningen: “Ik deed gewoon mijn werk”.

Hij werkte met, inspireerde en ondersteunde verschillende podiumkunstenaars en scenografen zoals Laurie Andersson, Pina Bausch, Michael Helmerhorst, Ide van Heiningen, Ralf Rauker, Machteld Aardse, Femke Kempkes en vele anderen. Zijn bevindingen en analoge apparatuur werden ingezet bij ‘t Grif theater, Paul Anderssen, het Nationaal Toneel, Toneelschap Beumer & Drost en De Appel; en de voor Haarlem belangrijke technische theatergroep Perspekt, het Architectuurcentrum ABC, het Frans Halsmuseum, het Patronaat. Hij werkte voor mimestudio Haarlem en de Moving Academy for Performing Arts (MAPA). Met MAPA bracht hij theater op locatie in Centraal en Oost-Europa (Tsjechië, Macedonië, Servië, Kroatië, Ukraine). Hij ontwierp als docent het MAPA Licht-projectie Technieken Handboek en doceerde deze technieken in diverse theaterscholen: Hoge School van Amsterdam, Maastricht, Tilburg, Utrecht, Academie der Kunsten Berlin, Kopenhagen en Helsinki. Opdrachtgevers waren behalve theatergroepen en musea ook bijvoorbeeld Hasselblat, Pronorm BV, De Cirkel, Joop van de Ende, Favorite Models en Star Dust.

Bezoek aan het schouwatelier

In 3 tentoonstellingsblokken zullen er spontane presentaties ingebracht worden, waarmee de bezoeker inzicht krijgt in het gebruik en toepassing van de verschillende instrumentaria. Frans van Heiningen is regelmatig met een team aan suppoost-kunstenaars aanwezig. In de drie weken openstelling leiden zij de bezoeker rond in het analoog optisch panopticum van de Haarlemse fotograaf en instrumentmaker Frans van Heiningen. De kunstenaar-suppoosten maken de bezoeker wegwijs in de oorsprong en de toepassingen van het tentoongestelde. De thematische invulling van de verschillende blokken wordt bekend gemaakt op het platform Spaarnestroom, 37PK en MAPA.nl. De bezoeker kan zich dan daarvoor inschrijven.

Het schouwatelier is van donderdag 17 februari tot en met zondag 6 maart 2022 te bezoeken, van donderdag tot en met zondag, 13 tot 17 uur. Op zondag 13 februari 2022 is er een besloten opening met om 16 uur welkom en openstelling door performer en regisseur Michael Helmerhorst.

Gerelateerd

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze exposities, evenementen en ander kunstnieuws uit Haarlem.

Aanmelden