Stories & Vibes

Illustraties kunnen bij uitstek een binnenwereld verbeelden, terwijl muziek de binnenwereld roert en tot de verbeelding spreekt. De kruisbestuiving tussen illustratie en muziek staat centraal in de tentoonstelling ‘Stories & Vibes – Fraaie Staaltjes Muziek x Illustratie’, van 9 juni t/m 6 augustus te zien bij 37PK, Platform voor Kunsten in Haarlem. Met werk van zeven Nederlandse illustratoren en kunstenaars in samenwerking met diverse andere makers.

  • Expositie
  • 9 juni – 6 augustus 2023

Terwijl er veel illustratoren en kunstenaars zijn voor wie muziek belangrijk is, als inspiratie of als gezelschap tijdens eenzame atelieruren, gaan sommigen een stap verder. Zij maken muziek hun onderwerp of tonen de symbiotische relatie tussen illustratiekunst en muziek, waarbij beide kunstvormen elkaar versterken en aanvullen. In de tentoonstelling Stories & Vibes is een aantal bijzondere projecten en samenwerkingsverbanden bijeengebracht rondom die gouden band tussen muziek en illustratie. Terwijl de liefde voor muziek de illustratoren verbindt, lopen hun favoriete genres wijd uiteen. Van punk tot retro-disco, en van hip hop tot blue grass.

Zo maakte animator en filmmaker Robert Bolwijn een experimentele, geanimeerde videoclip voor en met de Amerikaanse muzikant Johnny Dowd die de absurde en donker-humoristische aard van diens songs weerspiegelt. Een persoonlijke voorliefde voor blue grass bracht tekenaar en illustrator Erik Kriek tot odes aan zijn favoriete songs en artiesten en nieuwe vertolkingen door Tim Knol, de Blue Grass Boogiemen en de kunstenaar zelf. Illustrator en cartoonist TRIK trekt samen op met de Haarlemse punk-poetry formatie The Irrational Library met concerten en live tekenen naar aanleiding van hun gezamenlijke boek en album We… are doomed.

Gees Voorhees, zelf ook regelmatig actief geweest als DJ, ontwierp het beeld voor Italo-Disco muzieklabel Bordello A Parigi en werkte samen met podcastmaker Atze de Vrieze voor de serie Weird Hit Wonder. Bij multimediaal vormgever en animator Nils Mühlenbruch gaan tekenen, animatie en muziek hand in hand in zijn energieke Drifter TV projecties en live DJ performances. Veelzijdig kunstenaar en illustrator Brian Elstak dook samen met partners DJ The Flexican en MCs RFx en DenZen in de collectie van The Black Archives. Boeken, video’s, foto’s, maar ook muziek op vinyl en cassettebandjes, vormden een rijke bron voor een nieuwe animatie en soundscape.

De samenwerking tussen kunstenaar Vincent de Boer en muziekcollectief Ill Considered kreeg met The Stroke een unieke vorm, waarbij muziek werd geïmproviseerd op basis van een serie tekeningen en uitmondde in een gezamenlijke animatiefilm. Deze The Stroke won in 2021 de debuutprijs op het Nederlands Film Festival.

De tentoonstelling Stories & Vibes – Fraaie Staaltjes Muziek x Illustratie is te zien bij 37PK, Platform voor Kunsten in Haarlem van 9 juni t/m 6 augustus. Het is deel van de Illustratie Biennale, een festival voor illustratie en graphic art met een programma vol inspirerende presentaties, masterclasses en workshops op 10 en 11 juni, en van de speciale Illustratie-wandelroute.

Deelnemende kunstenaars, illustratoren en artiesten zijn: Vincent de Boer (x Ill Considered), Robert Bolwijn (x Johnny Dowd), Brian Elstak (x DJ The Flexican, MC RFx en MC DenZen), Erik Kriek (x Tim Knol en Blue Grass Boogiemen), Nils Mühlenbruch (= Drifter TV), TRIK (x The Irrational Library), Gees Voorhees (x Atze de Vrieze).

Gerelateerd

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze exposities, evenementen en ander kunstnieuws uit Haarlem.

Aanmelden