Deadline

Oorlog als muze; de Deadline van Piet Zwaanswijk.

Piet Zwaanswijk wordt 75. Reden voor 37PK om deze zomer nieuw werk van de Haarlemse kunstenaar te tonen.

  • Expositie
  • 7 augustus – 11 september 2022

De impact van de Tweede Wereldoorlog op de generatie van vlak ná die oorlog is groot. Piet Zwaanswijk is zo’n babyboomer en heeft het altijd bijzonder gevonden dat zijn generatie hun hele leven in vrede heeft geleefd. Door de inval van Rusland in Oekraïne verloor deze illusie echter z’n glans. Reden om, nu de deadline steeds dichterbij komt, in deze expositie terug te blikken op conflicten van de vorige en deze eeuw. Aan bod komen de oorlogen in Cambodja, Noord-Ierland, Oekraïne, Korea en de aanval op de Twin Towers. Ook de Eerste en Tweede Wereldoorlog worden op geheel eigen wijze door Zwaanswijk verbeeld.

Oorlog, oorlogshandelingen en uniformen: het zijn terugkerende thema’s in het oeuvre van Zwaanswijk. Zijn vader was een beroepsmilitair met PTSS. Hij is naar hem vernoemd maar heeft hem nauwelijks gekend, wat mogelijk zijn levenslange zoektocht naar zijn eigen identiteit verklaart. De expositie Deadline toont de oorlog als muze. Maar dan bezongen op de kenmerkende Piet Zwaanswijk manier, wrang en humoristisch tegelijk. Behalve confronterend belooft het ook best een gezellige verjaarsexpositie te worden.

Tijdens de expositie wordt doorlopend de videocompilatie Het kielzog van Piet getoond. Vijfenzeventig mensen die één of meerdere kunstwerken van Piet Zwaanswijk bezitten vertellen in één minuut waarom ze zo van dit werk houden en laten zien waar het in hun huis hangt. André Rooijmans monteerde alle verhalen.

Gerelateerd

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze exposities, evenementen en ander kunstnieuws uit Haarlem.

Aanmelden