Gastronomical

In zijn eerste solotentoonstelling in Nederland, Gastronomical, heeft de Italiaanse kunstenaar Luca Grimaldi de ruimte van 37PK, Platform voor Kunsten in Haarlem omgebouwd tot een ambachtelijke fabriek van restaurants. Een typisch universele gastronomische beleving die wereldwijd te vinden is, vormde het startpunt voor nieuwe sculpturen en schilderijen.

  • Expositie
  • 5 november – 12 december 2021

Deze maakte hij tijdens een werkperiode in DOC4, het nieuwe internationale artist-in-residence verblijf van 37PK. 

Alledaagse producten, overal terugkerende objecten en uniforme, gestandaardiseerde omgevingen trekken tijdens zijn vele reizen iedere keer weer de aandacht van Luca Grimaldi (1985, Rome). In zijn werk destilleert hij die indrukken in een herkenbare, maar tegelijk vervreemdende esthetiek van consumentisme. Als kunstenaar experimenteert hij met de eigenschappen van het schilderij waardoor zijn werk zich tegenwoordig vaak als sculptuur manifesteert. Bij 37PK met een woud aan sokkels en displays uit een restaurant, waarbij zowel eindproduct als bijproduct van de constructie het werk vormen; met materialen als hout, marmer, tafelkleed, maar dan fake, onecht, namaak. Zo bespeelt Grimaldi op een licht-humoristische wijze vooroordelen en vooringenomenheid die verscholen liggen in het verlangen naar authenticiteit van de kijker.

Luca Grimaldi volgde zijn opleiding als kunstenaar aan de Arts Academy in Boston, USA, en het Frank Mohr Instituut in Groningen, en woonde en werkte onder andere in de Verenigde Staten, Nederland, Berlijn en Rome. Zijn werk wordt vertegenwoordigd White Noise Gallery in Rome.

37PK nodigde Grimaldi uit voor een woon- en werkperiode in het nieuwe artist-in-residence verblijf DOC4. Deze residency is eerder dit jaar ingericht en in gebruik genomen, waarna de Amerikaanse urban kunstenaar Gaia, het Engelse-Noorse collectief Lloyd Corporation (Ali Eisa en Sebastian Lloyd Rees) en de Eritrees-Ethiopische CityBooks auteur Sulaiman Addonia er te gast waren.

Gerelateerd

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze exposities, evenementen en ander kunstnieuws uit Haarlem.

Aanmelden