Stadgasten - kunstenaarsgesprekken en screenings

Hoe beleven kunstenaars de stad? In deze namiddag gaan we in gesprek met kunstenaars over hun werk, hun positie in en hun blik op een stad aan de hand van hun persoonlijke selecties van film- en videofragmenten. Een randprogramma bij de tentoonstelling Blik op Haarlem in het Frans Hals Museum.

< zaterdag 14 oktober, van 16.00 tot 19.00 uur (inloop 15.30 uur) >

Gratis entree, voertaal Nederlands en Engels

  • Talk
  • 14 oktober 2023

In de 17de eeuw presenteerde Haarlem zich als mooi en gunstig gelegen Hollandse stad met een rijke geschiedenis, waar je graag verbleef. In de tentoonstelling Blik op Haarlem in het Frans Hals Museum wordt dit aan de hand van de zogenoemde 'Haarlempjes' belicht. De stad werd door toonaangevende schilders als Jacob van Ruisdael, Jan van Goyen en Gerrit Berckheyde zo gunstig mogelijk in beeld gebracht, keurig aangeharkt en zonder vuil op straat. Eigenlijk een vroege vorm van citymarketing, een slim instrument om de stad te promoten.

Tegenover dit macro-image van een stad staat de micro-beleving. Wat speelt er werkelijk in een stad? Welke positie kunnen kunstenaars daarin innemen, met de stad als speelveld, als instrument of als onderwerp. In samenwerking met het Frans Hals Museum wordt in de gespreksmiddag bij 37PK onder de titel 'Stadsgasten - Kunstenaars en hun blik op de stad' ingegaan op hoe hedendaagse kunstenaars zich verhouden tot de stad. Aan de hand van door hen gekozen film- en videofragmenten krijgen leren wij de kunstenaars en hun werk beter kennen.

Met Ben Plummer (Haarlem, urban art en murals, Studio EarlyBirds), Kazuma Eekman (Rotterdam, illustrator en schilder, Stadstekenaar Rotterdam), Ali Eisa en Sebastian Lloyd Rees van Lloyd Co (Londen, beeldend kunstenaars, project Naked City) en Lyubov Matyunina (Amsterdam, kunstenaar, filmmaker, journalist, o.a. I am a tool of gentrification).

Moderators: Dasha Lohvynov (conservator in opleiding Frans Hals Museum) en Tamara Sterman (directeur en programmeur 37PK)

Gerelateerd

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze exposities, evenementen en ander kunstnieuws uit Haarlem.

Aanmelden