Murals op Nagtzaamplein

Dit najaar heeft het Nagtzaamplein in Haarlem Oost een make-over gehad. Op de kopse gevels van twee woonhuizen aan de feithstraat van Elan Wonen zijn muurschilderingen aangebracht die speciaal voor deze plek zijn ontworpen. Bijzonder van de locatie aan het Nagtzaamplein is dat het twee muren zijn waar je tussendoor kunt gaan, beide aan de andere kant van de weg.

De onthulling van deze twee muurschilderingen vindt plaats op vrijdag 6 oktober 16.00 uur.

Kunstenaar Munir de Vries (1988) werkt het liefst buiten, waar hij geïnspireerd op lokale verhalen grote werken maakt. Tijdens de kunstroute Sporen door Oost afgelopen juli 202 ging de kunstenaar met Stichting Kapsalon de wijk in en door middel van workshops en gesprekken haalden ze verhalen naar boven van bewoners. Thema's die opkwamen waren eenzaamheid, positief zelfbeeld, het trein- en oorlogsverleden van de wijk maar ook een natuurrijke kijk op de toekomst van de wijk. Het werk toont twee figuren: de één is vooral verbonden met het verleden terwijl de ander gericht is op de toekomst. Ze zien elkaar niet, maar zijn in werkelijkheid heel dichtbij elkaar.

MunirdeVries heeft na enkele schetsen en sessies met omwonenden twee verschillende voorlopige ontwerpen gemaakt waarop bewoners begin augustus hebben kunnen stemmen, de keuze voor het uiteindelijke ontwerp was overduidelijk, met een grote meerderheid van stemmen.

Haarlem richt zich met het kunstbeleid van de stad op de uitbreiding van de stadscollectie met nieuwe hedendaagse kunstwerken en kunstvormen, waaronder muurschilderingen. Voor de gemeente Haarlem zijn nieuwe muurschilderingen een belangrijke toevoeging aan de kunst in de openbare ruimte, ze brengen op laagdrempelige manier kunst in de leefomgeving van mensen en vergroten de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van een buurt en versterken de identiteit van wijken. De beleidsafdeling Cultuur heeft deze muurschilderingen mogelijk gemaakt, die zijn gerealiseerd in een samenwerking van 37PK, Platform voor Kunsten met Stichting Kapsalon en Elan Wonen.

Lees ook

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze exposities, evenementen en ander kunstnieuws uit Haarlem.

Aanmelden