Beeldende Brieven door pietsjanke fokkema

Bij Studio37 zal vanaf dit najaar een nieuw workshopaanbod van start gaan, Beeldende Brieven, gegeven door kunstenaar en kunstdocent pietsjanke fokkema.

pietsjanke fokkema, beeldend kunstenaar en docent/ organisator Studio37, heeft in 2014 een brievenproject gedaan in haar tentoonstelling Dialogica bij 37PK. Toen heeft ze verschillende (niet verstuurde) brieven geschreven naar diverse kunstenaars, o.a. naar Leonardo da Vinci. Momenteel is ze bezig met een brievenproject in samenwerking met het Teylers Museum en Mister Motley waarin zij elke twee maanden een brief stuurt aan het oudste museum van Nederland. In deze bijzondere correspondentie probeert fokkema inzicht te krijgen in de wereld waarin we leven, door contact te maken met levens en opvattingen uit de tijden voor ons. Ook voor het bewonersproject Goudmakers in Haarlem-Noord ontwikkelde pietsjanke een mooi brievenproject.

In Studio37 zal zij komend seizoen een reeks workshoplessen besteden aan het brievenschrijven: beeldende brieven. Briefschrijven is van andere tijden; dat doen we niet meer. Terwijl het zo’n mooie rustige en persoonlijke manier is van communiceren met iemand, die ver weg is (in het nu of in een andere tijd). Het briefschrijven wordt benaderd vanuit de beeldende kunst: het schrijven gaat hand in hand met tekenen/schilderen/etc. Het gaat erom aan iemand iets te vertellen over jezelf in relatie tot de ander. Het gaat over aandacht, persoonlijke inzet en je kwetsbaar durven op te stellen in de brief. Je bepaalt zelf aan wie je de brief gaat schrijven: aan iemand die je nu kent; aan iemand die je vroeger kende; aan iemand uit het verleden; een voorouder; iemand die je zou willen kennen. Leren vertellen via beeld, op een directe en ongehinderde manier, in combinatie met het schrijven.

De workshops zijn op vrijdagochtenden van 9.30 tot 12.30 uur; kosten zijn 182 euro voor 7 lessen. De eerste data zijn 7 oktober en 18 november, binnenkort volgen de overige vijf data in januari tot en met mei.

Lees ook

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze exposities, evenementen en ander kunstnieuws uit Haarlem.

Aanmelden