rogier ten hacken

Al vanaf jonge leeftijd leef ik met een camera. Als klein kind voel ik al de behoefte om alles vast te leggen.

In 2007 begin ik te werken als professioneel persfotograaf. Een mooie maar intensieve tijd volgt waarin ik waanzinnig veel fotografeerde en veel plezier beleefde. Rond 2010 begon mijn interesse langzaam te verschuiven van persfotografie naar autonome fotografie. Ik realiseer me dat ik de directe wereld om mij heen wil vastleggen en vooral dat ik tijd wil hebben om aan langere projecten te werken. Ik verruil het hectische foto-journalistieke leven voor een kleine camera en rolletjes zwart-wit film. Ik ga intiem, vrij werk maken.

Mijn eerste grote collectie werk dat ik maak is straatfotografie. Het is nog altijd crisis in de wereld en er heerst een schreeuw naar verandering. Ik fotografeer de straat in rauwe zwart-wit beelden met grote contrasten en een flinke korrel in mijn film. Het resultaat is een eerste dummy van honderden foto’s van een tijdperk waarin de wereld in (economische) crisis verkeerd.

Mijn tweede werk, en meteen mijn eerste fotozine, heeft twee onderwerpen centraal staan. De geboorte van mijn dochter en het leven (en de tradities) in Nederland. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat werk maken in je eigen achtertuin een grote uitdaging geeft. Ik reis het land door en fotografeer het leven. In 2015 wordt mijn werk geëxposeerd op het internationaal bekende fotografie festival Noorderlicht in Groningen.

In 2022 besluit ik mijn wereld iets uit te breiden en vertrek ik naar Spanje. Al jaren ben ik gefascineerd door de droogte en het woestijnlandschap. Daar wil ik iets mee.

Beeld

Meld je aan als kunstenaar

Met een profiel bij 37PK draag je bij aan de zichtbaarheid van de kunstcommunity van Haarlem en profileer je jezelf bij een breed geïnteresseerd publiek!

Aanmelden