Ninet Kaijser

Ninet Kaijser is precies, zorgvuldig, analytisch en heeft een liefde voor details in de wereld om haar heen. Massieve, organische vormen in de natuur en complexe texturen hebben haar fascinatie. In de luwte van haar atelier werkt ze gestaag aan abstracte tekeningen in kleurpotlood die bestaan uit meerdere lagen van lijnen. De grote tekeningen, zoals BAY, TIDE, FJORD, TOGETHER, COAST (THE LARGER DRAWING) zijn arbeidsintensief. Door lang te werken aan een tekening ontstaan de vormen intuïtief, net zoals vormen in de natuur worden gevormd door vele eeuwen in de tijd. De sfeer in haar werk is verstild, vervreemdend, misschien onheilspellend of melancholiek.

Mijn tekeningen verbeelden parallelle werelden die los staan van de tijd en realiteit. Het zijn werelden die lijken op plekken waar ik ooit ben geweest of waar ik misschien graag heen zou willen gaan maar tegelijkertijd drijven de vormen af van het werkelijke en vertolken het verlangen naar een zekere mystiek in zich.

Vanuit een verlangen om los te komen van het alledaagse en een veeleisende buitenwereld, mengen beelden uit de herinnering en verzamelde foto’s van natuur zich tot nieuwe werelden, waarin de organische vormen een gevoel van stilte, rust en onverzettelijkheid afdwingen.

Er is afwezigheid van ieder menselijk ingrijpen. Het gevoel dat de mens nietig is in de context van de oneindigheid en grootsheid van een stuk natuur dat er ongrijpbaar lang over heeft gedaan om zich te vormen en zich niet zomaar van de kaart laat vegen. Vervreemdend, magisch, maar ook onheilspellend en krachtig.

Beeld

Meld je aan als kunstenaar

Met een profiel bij 37PK draag je bij aan de zichtbaarheid van de kunstcommunity van Haarlem en profileer je jezelf bij een breed geïnteresseerd publiek!

Aanmelden