Jeremy Jansen

Jeremy Jansen’s (1980) interesse voor en onderzoek met ‘found footage’ is begonnen rond zijn studie op de Werkplaats Typografie, waar hij ‘vergeten’ boeken uit Amerikaanse bibliotheken verzamelde om ze juist weer fysiek te maken in het kader van Ex-Libris. Hierbij gaf hij voornamelijk een nieuw bestaansrecht aan de tactiliteit van het boek én de waarde van de content door alle opgelopen schade en ‘fingerprints’ nadrukkelijk en zichtbaar onderdeel te laten worden van het verhaal. Gevonden beeldmateriaal heeft altijd een rol in zijn werk als boekenmaker en vormgever gespeeld doordat hij ze in sequentieel verband plaatst, geordend op materialiteit en beeldopbouw. Zijn methodiek is zich gaandeweg steeds meer gaan verhouden tot zowel found footage in de vorm van gevonden kiekjes als tot geïnstitutionaliseerde (online)archieven. Vaak ontstaat vanuit een hoeveelheid rauwe beelden afkomstig uit verscheidene bronnen onder zijn beeldredactionele oog een nieuw narratief.

Jansen geeft al jaren les op ArtEZ Arnhem rondom het thema ‘Image & Authorship’ en geeft diverse workshops wereldwijd over ‘Storytelling with found images’. Hij maakte meerdere boeken met kunstenaars die zich op de een of andere manier inlaten met bestaand beeld: met/voor o.a. Anne Geene, Arjan de Nooy, Rein Jelle Terpstra, Thomas Kuijpers, Lana Mesic, Ton Grote en Ad van Denderen.

Naast zijn ontwerppraktijk waarin hij zich voornamelijk focused op boekontwerp, geeft hij (i.s.m. Anne Geene en Arjan de Nooy) ook boeken uit onder de naam Blind Finch Books.

www.jeremyjansen.nl
www.blindfinchbooks.com

Beeld

Meld je aan als kunstenaar

Met een profiel bij 37PK draag je bij aan de zichtbaarheid van de kunstcommunity van Haarlem en profileer je jezelf bij een breed geïnteresseerd publiek!

Aanmelden