André Evers

Studio Dreas Evers
verandering, vrijheid, verantwoordelijkheid

Studio Dreas Evers is een ontwerpstudio waar onderzoek, design, kunst en maatschappij samenkomen. Een studio waar naast commerciële opdrachten, kwetsbare onderwerpen worden onderzocht, besproken, gevisualiseerd en gecommuniceerd naar een breder publiek.

Door een zwakke gezondheid zat ik als kleine jongen meer te tekenen achter het bureau van mijn vader dan dat ik op straat voetbalde met vriendjes. Afgeleid van mijn eerste doopnaam Andreas, zette ik al van kleins af aan ‘dreas’ onder al mijn tekeningen. Op zeventienjarige leeftijd ging ik naar een open dag van de Gerrit Rietveld Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving. Gelijktijdig werd er bij mij een zaadje geplant en angst ingeboezemd. Als onzekere jonge adolescent, nog vasthoudend aan de conservatieve en katholieke waardes van mijn ouders, was deze academie van vrije expressie en maatschappijkritisch denken voor mij te verontrustend en te spannend. Ik koos voor een veiligere weg.

Exact 25 jaar later besloot ik alsnog om bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag te auditeren. Hier doceerden bekende oude ontwerpers uit de industrie. Ook typografisch en maatschappelijk was deze academie de plek waar ik in Nederland moest zijn. In 2018 studeerde ik af met schilderwerken, een boek en een documentaire waarin trauma, kunst, design en wetenschap samenkwamen. In 2022 publiceerde ik mijn eerste collectie verhalen en beelden in ‘le jardin perdu’.

Verandering is de enige constante. Als ontwerper en kunstenaar is het belangrijk om de vrijheid te ervaren om bij elk initiatief en elke opdracht te beginnen met een leeg canvas. Bij deze vrijheid komt ook een verantwoordelijkheid kijken. Het is voor mij als kunstenaar en ontwerper belangrijk dat ik mijzelf afvraag of mijn kunst een noodzaak kent, of mijn ontwerp een bijdrage levert aan de maatschappij waarin wij leven.

Beeld

Meld je aan als kunstenaar

Met een profiel bij 37PK draag je bij aan de zichtbaarheid van de kunstcommunity van Haarlem en profileer je jezelf bij een breed geïnteresseerd publiek!

Aanmelden